Planten als sleutel tot verbondenheid
  • Ilona Kröber

Planten als sleutel tot verbondenheid

Zo heb ik afgelopen week kleine narcissen in een potje gekocht om naast mijn bureau op een tafeltje te zetten. Telkens als ik naar ze kijk, word ik herinnerd aan de natuur en aan de lente. Bovendien hebben narcissen een opvallende zonnige kleur en straalt het groen een kalmerende natuurlijkheid uit.

Waarom planten in het interieur

Dat leid me tot de vraag waarom we in eerste instantie planten zouden aanschaffen voor ons interieur? Is het puur ter decoratie, om lege plekken op te vullen, omdat we ze mooi vinden, of omdat ze een levendige sfeer aan de kamer toevoegen?

Bewust of onbewust verlangen we naar een connectie met de natuur. Door planten in ons interieur te plaatsen, brengen we als het ware een stukje buiten naar binnen. Zelfs als het om een klein plantje gaat, kan dit een groot verschil maken. Je hebt ook een favoriete plant? 

Groei en bloei

Na de soms sombere en donkere winterdagen begroeten we de lente, of begroet de lente ons door de natuur tot leven te brengen en de bladeren te laten groeien. Bloembollen ontspruiten uit de grond, op zoek naar licht en groei.

Wanneer we ons in een ruimte met planten omringen, blijven we dagelijks in contact met de natuur. De groeiende planten schenken ons een gevoel van rust en verbondenheid.

Bovendien bloeien we zelf ook op met de bloei van de planten. Het is een ingenieus samenspel bedacht door de natuur. Net zoals wij mensen hebben planten licht, aandacht en liefde nodig.

Voor een harmonieuzere ruimte zijn planten met ronde bladeren geschikt, terwijl planten met puntige bladeren meer dynamiek toevoegen.

Planten zijn niet alleen geschikt voor decoratie, maar hebben meer voordelen:

  • Ze dragen bij aan een natuurlijk ruimteklimaat.
  • Ze houden 'dode' hoeken levendig. Deze hoeken hebben vaak een hoek van minder dan 90 graden, waardoor er snel stofnesten ontstaan. Door planten blijft de levensenergie, chi genaamd, circuleren.
  • Scherpe hoeken van kolommen of muren kunnen verzacht worden door er planten te plaatsen.
  • Planten bieden bescherming bij vrijstaande banken in de woonkamer. Zij zijn dan onze natuurlijke rugdekking. Zie ook mijn blog ‘Optimale ruimte indeling’.
  • Als de levensenergie in de ruimte te snel stroomt, kunnen planten deze vertragen.
  • Als er grote ramen in de ruimte zijn, kunnen planten helpen om de levensenergie langer vast te houden, door ze deels voor de ramen of op de vensterbank te plaatsen.

Verbondenheid 

Mis je verbondenheid, kan je interieur je daarbij ondersteunen. Planten brengen niet alleen esthetiek in ons interieur, maar ze dienen ook als een krachtige brug naar de natuur, die we in ons stedelijke omgeving nog wel eens kunnen vergeten. Door hun aanwezigheid ervaren we dagelijks een gevoel van rust en verbondenheid. Dit is een verbondenheid met de natuur én met ons zelf.

 

rust in interieur, geborgenheid, Well Being, balans, rust, verbondenheid, kalmte, opbloeien, energetischeFlow, natuurlijkeSfeer, verbondenMetDeNatuur, levendigheidThuis

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram