Optimale Ruimte indeling: Balans tussen Feng Shui en Functionaliteit

Optimale Ruimte indeling: Balans tussen Feng Shui en Functionaliteit

De laatste tijd zie ik veel plattegronden op sociale media waarbij de zitbank midden in de ruimte is geplaatst. Dit wordt voornamelijk gedaan zodat de televisie een goede positie aan de muur kan krijgen.

Je zou denken, daar is toch niets mis mee? 

Echter, wanneer de tv een prominente rol krijgt in de woonkamer, trekt dit continu de aandacht, zelfs wanneer deze niet in gebruik is. Dit resulteert in een zwart vlak op de muur dat constant de aandacht vraagt. Dit is een van de problemen vanuit het oogpunt van Feng Shui. Een ander nadeel is dat wanneer de zitbank in het midden van de ruimte staat, je geen ruggensteun ervaart.

 

Vanuit Feng Shui-perspectief is het prettig om vanaf de bank/zithoek zicht te hebben op de ramen en deuren, en ook om overzicht te hebben over de gehele ruimte en een mooie omgeving. Dit creëert een gevoel van ruimtelijkheid, wijdsheid en levendigheid.

Laten we een stap terug doen.

Zoals eerder vermeld, is het belangrijk om een focuspunt te hebben in de ruimte. In de woonkamer is dit meestal de zithoek, maar het kan ook de eettafel zijn, afhankelijk van het primaire gebruik van de ruimte en je persoonlijke voorkeur. Tegenwoordig neigt de voorkeur echter vaak naar de televisie, die een prominente plek krijgt op of tegen een muur.

In grote ruimtes waar de woonkamer, het eetgedeelte en de keuken samenkomen, zijn de overgangen vloeiend, maar ontbreken vaak de nodige muren.

Wat als prettig wordt ervaren

Het is ideaal om achter de bank een dichte muur te hebben. Als de bank in het midden van de ruimte staat en erachter bevindt zich een deur, kan dit als onveilig worden ervaren, wat resulteert in een gevoel van ongemak. Een raam achter de bank biedt ook onvoldoende steun.

Oplossingen

Als de bank alleen in het midden van de ruimte kan staan, of als er zich een raam achter bevindt, kan een grote plant helpen. Ook kunnen een dressoir of een ruimteverdeler deze steun bieden.

 

Veel plezier met het vinden van de juiste indeling voor je ruimte.

Mocht je er niet uitkomen, bel dan voor een half uur gratis advies.

overzicht vanuit Feng Shui, interieurontwerp, focuspunt

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram