Speelt de fysieke omgeving een rol bij herstel van een Burn-out?

Speelt de fysieke omgeving een rol bij herstel van een Burn-out?

Mijn bezoek aan 'Een nieuwe morgen counseling'  

In Amsterdam Oost, waar de drukte van het dagelijks leven nog voelbaar is, vind je ook een oase van rust: de praktijk van Barbara, oprichtster van 'Een nieuwe morgen counseling'.

Met een groeiend aantal mensen dat worstelt met de uitputtende effecten van o.a. burn-out, biedt Barbara een veilige haven waar vermoeidheid plaatsmaakt voor herstel.  

Ik mocht op de praktijk langskomen om in ons gesprek te polsen, of en hoe een therapieruimte kan bijdragen aan het helingsproces van de cliënten.  

Burn-out en perceptie

De recente stijging van burn-outklachten, van 20% in 2022 naar 26% in 2023, bevestigt de urgentie van mijn onderzoek.  

Cliënten met vermoeidheidsklachten hebben vaak moeite met langdurige focus en hebben een gebrek aan concentratie. Hierdoor zijn de gemakkelijke vindbaarheid en de perceptie van de praktijk als een veilige omgeving van groot belang. 

 

Ook de fysieke omgeving kan een belangrijke rol spelen in het welzijn van cliënten, iets wat vaak onderschat wordt.  

Een aantal dingen waar ik op let bij het bezoeken van een praktijk 

 • Hoe kom je er? 
 • Is de ingang goed te vinden? 
 • Is er een bel, of staat de deur gewoon open? 
 • Hoe word je naar binnen geleid? 
 • Wat voor soort gebouw is het? 
 • Hoe word je ontvangen? 
 • In welke ruimte kom je terecht? 
 • Maakt de ruimte een verzorgde indruk? 
 • Bij psychische klachten zijn de zintuigen snel overprikkeld. Kun je de ruimte prikkelarm noemen? 
 • Is de therapieruimte veilig te noemen? 

Bij aankomst bij de praktijk valt de moderne uitstraling van het gebouw me direct op. Rood geschilderd beton met bijpassende kozijnen geeft het een energieke uitstraling, met duidelijke aanwijzingen die mij moeiteloos naar de ingang leidt. Binnen in de hal, die goed verlicht is, trekken een trap en een lift naast elkaar mijn aandacht.  

Aangekomen op de eerste verdieping, nog voordat ik de kans krijg om me af te vragen welke richting ik op moet, komt Barbara me tegemoet. Ze straalt vertrouwen uit en haar warme welkom doet me meteen ontspannen; ik weet dat ik in goede handen zou zijn.  

 

De praktijkruimte is een lange, lichte ruimte, ingedeeld in drie secties: een keuken/kastruimte, een eethoek en een zithoek. De overzichtelijkheid en de natuurlijke lichtinval maken de ruimte uitnodigend en rustgevend. 

Barbara laat mij de keuze waar we gaan zitten. Vanwege het heerlijk weidse uitzicht, kies ik voor een fauteuil in de zithoek. Terwijl we ons gesprek beginnen, neem ik in me op hoe de omgeving is ingericht om zo mogelijk een gevoel van veiligheid en rust te bieden. 

Ik merk op dat de ruimte een aantal sterke punten heeft, o.a.:  

 1. De ruimte is opgedeeld in drie duidelijke zones, wat zorgt voor zowel overzicht als een gevoel van rust. Een enorm voordeel is dat de ruimte groot genoeg is om deze indeling te herbergen, iets wat niet vanzelfsprekend is voor elke praktijkruimte. 
 2. Er hangt een warme, huiselijke sfeer, door Barbara's persoonlijke touch, de aanwezigheid van grote vloerkleden en een uitnodigende zithoek. 
 3. Het gebouw valt op door zijn moderne uitstraling, met kenmerkend rood geschilderd beton en kozijnen. Het is goed vindbaar en gemakkelijk te bereiken met het openbaar vervoer. 

Ook ben ik een aantal verbeterpunten tegengekomen, o.a.:

 1. Direct bij de deur mist de ruimte sfeer; een hoge plant en het combineren van twee kastjes tot één dressoir zou dit deel meer sfeer kunnen geven. 
 2. Een zachte kleur op één muur kan het overweldigende wit doorbreken, waarbij lichtroze zou helpen het hart te openen, wat een goede keuze is bij psychische klachten en bij relatietherapie. 
 3. Een goed geplaatst vloerkleed in de zithoek kan de ruimte verbinden en open communicatie stimuleren. Dit licht ik graag nog even verder toe. 

Vloerkleed 

Een vloerkleed dat vóór de bank ligt, creëert onbedoeld 'eilanden', dit geeft een gevoel van isolatie. 

Tip vanuit het Feng Shui principe: Als het vloerkleed net onder de voorpoten van de bank en de fauteuils ligt, zit iedereen bij elkaar op een groot eiland. De gedachten zijn veel positiever. Men voelt zich met elkaar verbonden en is de communicatie opener. 

Verzorgde uitstraling

Mogelijk lijken de ruimtelijke details voor jou alleen details te zijn. 

Precies deze details geven de ruimte een verzorgde uitstraling, of ontbreekt deze juist.

 

Terwijl mijn bezoek ten einde loopt, denk ik nog even na over de waardevolle inzichten die ik heb opgedaan. De ruimte bij 'Een nieuwe morgen counseling' bevestigt mijn visie dat een zorgvuldig ingerichte omgeving essentieel is voor het welzijn van cliënten. Met deze kennis ga ik verder met mijn onderzoek, gemotiveerd en gepassioneerd om ruimtes te creëren die niet alleen fysiek, maar ook mentaal en emotioneel herstel bevorderen in burn-outpraktijken. 

 

Ben jij of ken jij een Burn-outspecialist in Amsterdam die mij wil helpen in mijn onderzoek, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

interieuradvies, sfeervol, praktijkruimte, praktijkruimte advies, zorg dragen, helend, zorgvuldig, burn-out klachten

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram