Rust en balans in huis
  • Ilona Kröber

Rust en balans in huis

Verlang je ook zo naar rust en balans in huis, en dan het liefst voor de lange termijn? 

Je kent het wel: ondanks dat we beter weten raken de kastruimte vol, gevolgd door horizontale oppervlakken zoals de eettafel, het aanrechtblad en dressoirs. En zo nu en dan zelfs het vloeroppervlak. 

Dit sluipt er langzaam in.   

Waar al stapeltjes tijdschriften, bonnen, spulletjes liggen, lijkt zich vanzelf meer te verzamelen.  

 Maar waarom gebeurt dit? 

  • Er ontbreken vaste plekken voor de verschillende spulletjes. 
  • Je moet toegeven: je hebt gewoon te veel spulletjes.  
  • Er ontbreekt focus en samenhang in de ruimte. 

Rondslingerende spullen 

Een eenvoudig voorbeeld is de ‘allegaartje’ keukenlade, die vrij vol zit. Er past niets meer bij. Dus, worden de stapeltjes direct boven de keukenlade op het keukenblok hoger. Ja, de bedoeling is dat dit er maar tijdelijk blijft staan, maar het stapelt zich op als je niet regelmatig de tijd neemt om op te ruimen. De reden: de te goed gevulde keukenlade zorgt voor het aantrekken van meer van deze energie, waardoor er bovenop en omheen meer spulletjes bij elkaar komen. 

Als je dan op de bank wilt ontspannen en uitrusten, kan het knagende gevoel - eindelijk iets aan de rommel te willen doen - je rust verstoren.   

Soms heb je niet eens bewust door, dat dit soort gedachtes veel energie kosten om steeds weer naar de achtergrond verbannen te worden. Dit weerhoud je van het ervaren van rust en balans.  

Vaste plekken 

Dit is een les die ik zelf ook heb geleerd. Tijdens mijn studie - wonend en werkend in één ruimte - werd het me vrij snel duidelijk, dat rondslingerende spullen op de grond mij slechter lieten slapen, terwijl een opgeruimd vloeroppervlak juist zorgde voor een diepere rust. Hetzelfde principe geldt voor concentratie en ontspanning.  

Met vaste plekken voor je spullen kun je alles moeiteloos opruimen. Zodra dit een gewoonte wordt, is het zo gedaan. Dit klinkt vrij eenvoudig en dat is het ook!

Door deze persoonlijke ervaring kan ik je juist zo goed ondersteunen en adviseren over hoe je rust en balans op een dieper level kunt bereiken. Esthetisch aansprekende ruimtes, en de diepere energetische niveaus helpen je om moeiteloos die ruimtelijke rust en balans bij te houden. Rust en balans vanuit je woonomgeving steunt je de rust en balans ín je te versterken. Zodat jij zorgeloos kunt ontspannen.

Focus en samenhang 

Een gebrek aan kastruimte en duidelijk focuspunt in de ruimte kan ook bijdragen aan het probleem van spullen overal willen ‘opbergen’. Hierdoor raak je snel overprikkeld en vermoeid. Je ogen, oftewel je hersenen hebben een focuspunt nodig in de ruimte waar zij op kunnen rusten. Met het overzicht over de ruimte geeft dit rust voor oog en geest, zodat je ontspant. Door er een geheel van los en klein meubilair te scheppen, doormiddel van zorgvuldig kleurgebruik en groepering, ontstaat het overzicht bijna van zelf. 

Wil je ook regelmatig inspirerende boost-blogs ontvangen? Schrijf je meteen in voor mijn nieuwsbrief.

overzicht vanuit Feng Shui, opbergen, interieurontwerp, rust in interieur, geborgenheid

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram