Ruimtelijkheid bewaren in behandelkamers
  • Ilona Kröber

Ruimtelijkheid bewaren in behandelkamers

Het efficiënt benutten van ruimte in behandelkamers, vooral in kleinere therapeutische ruimtes, is van groot belang. 

Hoe ga jij als therapeut om met de beschikbare ruimte?

De dilemma’s merk ik geregeld op.

Vandaar dat ik hier een aantal principes bij elkaar heb gezet om de ruimtelijkheid te behouden.

Door deze grondregels toe te passen, kun je de behandelkamers zo organiseren dat ze rust uitstralen en tegelijkertijd functioneel en overzichtelijk blijven voor zowel de therapeuten als je patiënten.

  1. Minimalistische indeling: Beperk het aantal meubelstukken tot de essentie. Een werktafel, een kast en een behandeltafel zijn vaak voldoende. Overmatig meubilair kan de ruimte overladen en verwarrend maken voor de patiënt.
  2. Focuspunt creëren: Kies een centraal punt in de ruimte waar de aandacht naartoe wordt getrokken. Dit kan de behandeltafel zijn of de werktafel met bureaustoel en patiëntenstoelen. Zorg ervoor dat dit punt goed wordt gedefinieerd en dat andere elementen hier omheen worden georganiseerd.
  3. Gebruik van gesloten opbergruimte: Vermijd los meubilair en kies in plaats daarvan voor één gesloten kast met een duidelijke zichtlijn. Op deze manier blijven spullen uit het zicht en blijft de ruimte georganiseerd.
  4. Optimaliseer de ruimte: Als de behandelruimte klein is, maak dan gebruik van slimme opbergoplossingen en zorg ervoor dat de ruimte zo leeg mogelijk blijft. Dit helpt om een gevoel van ruimtelijkheid te behouden en voorkomt dat de ruimte overladen lijkt.
  5. Kleur- en lichtgebruik: Gebruik kleuren en lichteffecten die bijdragen aan een rustige en uitnodigende sfeer. Warme, frisse kleuren op de muren en vloeren helpen de ruimte vriendelijker te maken, terwijl voldoende natuurlijk licht en doordachte kunstmatige verlichting de ruimte goed verlichten. In het linker beeld is de vloer rood. In de rechter foto heeft de vloer een warm en niet te donker bruin gekregen. Ook is één muur in een zachtgroen geschilderd. Dit draagt bij aan een vriendelijke sfeer.

Door een minimalistische indeling, het creëren van een focuspunt, het gebruik van gesloten opbergruimte, het optimaliseren van de beschikbare ruimte en het slim gebruik van kleur- en lichteffecten, kunnen behandelkamers een rustgevende en uitnodigende omgeving bieden voor zowel jezelf, je medewerkers als de patiënten.

Wil je de ruimtelijkheid behouden en combineren met functionaliteit, vooral in de kleinere therapeutische ruimtes? 

Ik sta klaar om je te helpen met advies, tips en praktische begeleiding. Laten we samen werken aan het creëren van een ideale behandelomgeving voor jouw praktijk. Neem vandaag nog contact met me op!

helingsproces

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram