Ruimtelijk mindfulness is concreet?

Mindfulness in het algemeen is rust creëren in je hoofd. Je ervaart minder stress, door mindfulness te beoefenen.

Holistische aanpak voor ruimtes

Minder stress ervaren kan ook, door de ruimte er op in te richten. 

Ruimtelijk mindfulness is rust creëren in de ruimte. Waardoor je vrij adem kunt halen, overzicht hebt over de ruimte en je op je gemak voelt. Je ervaart minder stress in deze ruimte.

En mindfulness is ook een opgeruimd gevoel in je lichaam. Dit opgeruimd gevoel kun je ook zien in de ruimte.

Voorbeeld tandarts

Weet je nog toen je laatst bij de tandarts zat te wachten op je afspraak?

Mogelijk was je ietwat gespannen en je gedachtes bleven maar doorhollen?

Kalmerend effect

Dan is het natuurlijk fijn, als de wachtruimte en de behandelkamer een frisse uitstraling heeft én bijdraagt aan een kalmerend effect. Je stressgehalte gaat omlaag en je wordt juist rustiger tijdens het wachten. Als je minder gespannen bent, voel je je eerder op je gemak en gaat het gesprek; de behandeling ook soepeler verlopen.

In je eigen praktijkruimtes

Mocht een cliënt van je bij jouw in de wachtkamer zitten, dan is al fijn, als deze rustiger wordt, zodat je cliënt mentaal en fysiek ingestemd is op de komende therapie sessie. 

Hoe kun je dit bereiken?

Vanuit Feng Shui werk ik met de 5 elementen. De zintuigen zijn gekoppeld aan ieder een element.

De 6 zintuigen kunnen worden gestimuleerd, waarbij zachte muziek, geuren en zachte verlichting mee kunnen spelen. Hierbij zijn we dan al bij de praktische toepassing ervan. De ogen zijn bijvoorbeeld gekoppeld aan het element hout en de oren aan het element water. 

Ogen en geest

Het oog kan worden gestimuleerd door middel van planten met ronde bladeren. Juist ronde bladeren en groen zien, zorgen voor harmonie. Ook de inrichting speelt een grote rol. Als je cliënt overzicht kan houden in de ruimte, stelt hem dit gerust. Zo kan de geest door overzicht en weinig visuele prikkels ook tot rust komen. Voldoende verlichting, die een zachte uitstraling creëert hoort er ook bij.

Oren en voelen

Van de meubilering en stoffering gaat een bepaalde klank uit. De gebruikte stoffering, om zachte of veelal harde materialen te gebruiken speelt een grote rol of de akoestiek aangenaam zacht tot de oren spreekt.

In een psychologisch onderzoek naar het gebruik van therapieruimtes (Nazar & Devlin, 2011) is geconstateerd, dat zachte elementen zoals vloerkleden, gestoffeerde stoelen en kussens bijdragen aan een kalmerende sfeer.

Tong, Koffiekamer sfeer

Eigenlijk kan de wachtruimte een knusse afspiegeling zijn van een koffiekamer, waar je cliënten zich op hun gemak voelen. Én een kopje thee of koffie kunnen nuttigen.

De wachtruimte

De wachtruimte kan een ietwat afgebakende ruimte zijn. Zodat je cliënt zich niet verloren, of hulpeloos voelt. Hierbij is onbeduidend, of dit een lichamelijke of emotionele behandeling betreft.

Vraag je je nu af, waarom je dit zou willen toepassen als therapeut?

De wachtkamer en de behandelkamer zijn uitermate geschikt, om vertrouwen op te bouwen in je als behandelaar/therapeut: ...’the unique abilitiy to shape the clients experiences through the physical settings of the therapist space’ zie onderzoek (Nazar & Devlin, 2011).

Als je cliënten zich op hun gemak voelen, boekt de behandeling gemakkelijker en dieper resultaat. Je cliënten gaan sneller genezen, wat weer de effectiviteit van de behandeling ten goede komt.

Rust in een stressvrije ruimte komt je gezondheid ten goede en daarmee je herstelvermogen. Je begrijpt het al. Dit geldt in je praktijkruimtes net zo goed als bij je thuis.

Hoe werkt dit voor jou?

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost