
Ruimtegebrek? Je hebt meer ruimte dan je denkt!
Voel je dat je te weinig ruimte hebt in huis? Hoe goed je ook je best doet het huis opgeruimd en georganiseerd te houden, het blijken allemaal korte termijn oplossingen. Daar sta je niet alleen mee.
Het goede nieuws is:
Vaak is er meer ruimte dan je denkt! Met een paar slimme aanpassingen kun je niet alleen meer overzicht creëren, maar ook rust en balans in je woning brengen. In deze blog laat ik je zien hoe je je bestaande ruimte optimaal kunt benutten, zodat je huis ruimer aanvoelt, zonder dat je een extra vierkante meter hoeft toe te voegen.
Overzicht creëren
Een kast van 180 cm hoog trekt altijd de aandacht, vooral omdat de ruimte erboven onbenut blijft. Na verloop van tijd belanden daar vaak dozen, trolleys, kussens en andere spullen, wat de ruimte rommelig maakt. Een betere oplossing is om vanaf het begin te kiezen voor een kast die reikt tot aan het plafond. Zo valt de kast zelf niet op, blijft de ruimte overzichtelijk, en krijgen spullen die je maar een paar keer per jaar gebruikt een logische plek zonder het zicht te verstoren. Dit geeft lucht.
Focuspunt en ruimtelijkheid in kleine ruimtes
Om orde en overzicht in kleine ruimtes te creëren, is het belangrijk om één duidelijk focuspunt te hebben. Kleine kastjes maken een ruimte vaak chaotisch en bieden weinig opbergruimte. Dit heeft Frederieke, een cursiste van mij, ook mogen inzien. Vervang ze liever door één grotere kast of kies voor een enkel kastje met voldoende ruimte eromheen. Zo heb je zowel een praktische opbergruimte als een stijlvolle eyecatcher.
Om de ruimtelijkheid in kleine ruimtes te behouden, zet je meubels op poten. Hierdoor blijft er meer vloeroppervlak zichtbaar, waardoor de ruimte groter oogt. Kasten blijven het liefst op de achtergrond, tenzij ze bedoeld zijn als opvallend element, zoals een mooie buffetkast of een bijzondere erfstuk.
Mijn eigen ruimte-uitdagingen
Ook ik sta regelmatig voor ruimte-uitdagingen. Ik woon immers in Amsterdam. Je herinnert je misschien nog dat ik een blog schreef over mijn schoenkast, die ik aan het verven was? Ik hanteer de regel dat ik alleen nieuwe schoenen koop als ik een ander paar wegdoe. Dit voorkomt dat de schoenkast uitpuilt en houdt de entreehal overzichtelijk. Bij kleding ben ik iets minder strikt, daarom gebruik ik twee seizoenen om mijn kledingkast op te ruimen en ruimte te houden voor mijn favoriete setjes.
Ruimtelijkheid vanuit Feng Shui
Volgens Feng Shui is het essentieel dat de chi, oftewel levensenergie, vrij door alle ruimtes kan stromen. Wanneer deze energie geblokkeerd raakt, vergelijkbaar met verstopte bloedvaten, ontstaat stagnatie. Dit belemmert de instroom van nieuwe energie en mogelijkheden, omdat de ruimte reeds gevuld is met oude spullen.
Ik zie vaak dat in de slaapkamer lades onder het bed worden volgestopt met kampeerspullen, gereedschap of boeken, en dat kledingkasten ook allerlei administratieve papieren en andere items bevatten. Hoewel het logisch lijkt om deze ruimtes te benutten voor opslag, kan het de kwaliteit van je slaap beïnvloeden. Feng Shui leert ons dat niet elke ruimte als opbergruimte kan dienen.
Soms ‘weten’ we het al, maar wil ons brein goede argumenten zien. Met behulp van een plattegrond van je huis kan ik je helpen ontdekken welke levensgebieden onbewust worden geblokkeerd door overtollige spullen. Zo kun je bewuster keuzes maken en ruimte creëren voor nieuwe energie en kansen.
Conclusie
Ruimtegebrek hoeft geen probleem te zijn als je bewust met je ruimte omgaat. Slimme opbergoplossingen en het loslaten van onnodige spullen zorgen voor zowel fysieke als mentale ruimte. Feng Shui benadrukt het belang van vrij stromende energie voor een harmonieuze thuis. Wil je nieuwe mogelijkheden creëren? Ik nodig je uit. Zet de eerste stap naar een ruimtelijker en meer gebalanceerd leven en maak een afspraak met mij! https://buff.ly/4fnFBzK
essentieel, balans, energetischeFlow, fengshui, praktischefengshui