Warmte creëren door patronen, wandkleden en quilts
Londen en DDW
In de herfstvakantie was in op inspiratiereis in Londen en bij terugkomst twee keer in Eindhoven op de Dutch Design Week.
Mij viel op, dat er een overdaad aan kleuren en patronen wordt toegepast in o.a. cadeaupapier, behang, kleding, vloerkleden, gordijnen, dekens, kussens en beddengoed. Wie weet heeft dit te maken met mijn voorkeur voor patronen, omdat ik in het verleden werkzaam was als textielontwerpster, voordat ik interieurarchitectuur ging studeren.
Warmte, akoestiek, Well Being
Maar misschien is het je zelf ook al opgevallen omdat we in de herfst zijn belandt en op zoek zijn naar warmte en geborgenheid thuis!
Ik wil je meenemen in mijn inspiratietocht.
Patronen kunnen toegepast in zachte materialen zorgen voor een verbeterde akoestiek.
Waardoor de sfeer in ruimtes warmer aanvoelt, je gemoedstoestand positief beïnvloed wordt en kan in zijn geheel zorgen voor Well Being.
Patronen kunnen Ton sur ton worden ingezet, met hier en daar een kleuraccent, zoals te zien in het eerste patroon. De vier Londense bezienswaardigheden zijn verborgen in de stoelpatronen van de Metro in Londen, ontworpen door Wallace Sewell. Gestoffeerde stoelen en banken voelen zachter aan, nemen een deel van het geluid op en verbeteren zo de akoestiek in ruimtes.
Het tweede patroon is mijn eigen briefpapier en gebaseerd op mijn bedrijfslogo. Het briefpapier is ontstaan in samenwerking met Studio Grib.
Deze patronen van Kaffe Fassett waren tentoon gesteld in het Fashion Textile Museum in Londen. Deze expositie is tot maart 2023 te bezichtigen.
Deze patronen waren te zien in de winkels van Desginers Guild en Osborne & Little in Londen. Prachtig deze overdaad aan patronen en een enorme clash voor Nederlandse begrippen. Juist dat overdadig naast minimalistisch toegepaste patronen kunnen bestaan vind ik prachtig en zorgen voor een prikkelend spanningsveld. Deze patronen zijn toegepast voor meubelstoffen, dekens, vloerkleden, kussens en gordijnen. Dit zijn allemaal zachte materialen, die geluiddempend werken.
Deze patronen zag ik op de Dutch Design Week in Eindhoven dit jaar. De eerste patronen voor ruimtelijke elementen zijn ontworpen door A + N in samenwerking met Studio Kontou. De andere patronen waren onderdeel van de Swedish School of Textiles. Deze patronen zijn ook al ruimtelijk in hun driedimensionaliteit. Waarbij A + N juist werken met geluiddempende materialen en ruimtelijke panelen.
Het eerste quilt/deken was te zien tijdens de expositie van Kaffe Fassett en was geïnspireerd op de tentoongestelde patronen. De wandkleden en wandpanelen van Kiki van Eijck en Scheublin & Lindeman waren o.a. tentoongesteld tijdens de Dutch Design Week 2022. In deze reeks is erg mooi te zien, hoe de traditie van quilts en wandkleden nieuwe impulsen hebben gekregen en van overdadig tot heerlijk minimalistisch naast elkaar kunnen bestaan. Zoals jullie weten, waren in vroegere tijden wandkleden al onderdeel van ruimtes, om er aan oog en oor warmte te schenken.
Een eigen plek creëren
Juist in onrustige tijden is het geen overbodige luxe een plek te hebben, om zich helemaal op z’n gemak te voelen en terug te kunnen trekken uit de buitenwereld. Gordijnen, behang, dekens/quilts en wandkleden zijn er bij uitsteek geschikt voor.
Wat is het volgende onderwerp waar je meer over wilt lezen? Laat het me weten!
kleureffecten, kleur, zachte materialen, patronen, wandkleden, quilts, Well Being, akoestiek, gemoedstoestand, inspiratie, ton sur ton, minimalistisch, geluiddempend, eigen-plek-creeren, op z'n gemak zijn