Liever clean ingerichte praktijkruimtes?
  • Ilona Kröber

Liever clean ingerichte praktijkruimtes?

Misschien kom je ook liever niet bij de tandarts?

Dit kan voortkomen uit het feit, dat in de tandartsenpraktijk veel technische apparatuur nodig is en de geluiden van de minuscule boormachines de wachtkamer en behandelkamers niet bepaald sfeervol maken.

Dat ik de inrichting van tandartsenpraktijken anders waarneem, dan de praktijken van huisartsen of therapeuten was me al duidelijk en dat er in mijn belevenis in de tandartsenpraktijken een heeeel klein beetje warmte ontbreekt ook. Nu eindelijk kan ik onder woorden brengen, wat erachter schuil gaat.

Yin & Yang

Hier heb ik ontdekt, dat Yin & Yang - afkomstig vanuit Feng Shui - kan helpen dit te ontcijferen.

Wat was Yin & Yang ook alweer?

Door alle levende wezens stroomt natuurlijke energie, die ook wel Chi wordt genoemd. Beide energieën zijn nodig, elkaar in evenwicht te houden.

Yin is het trage, zware, naar binnen willen trekken om te reflecteren, de verstilling en gewoon zijn. Yang is het dynamische, krachtige, naar buiten gerichte en de actie. Als mens hebben we allebei nodig om in balans te zijn.

Als ik deze tegenpolen, die samen een eenheid vormen omzet naar de ruimte, dan is de werkplek naar buiten gericht (Yang) en het eigen huis - de zitplek en slaapkamer - naar binnen gericht (Yin).

Ook al zijn beide energieën aanwezig en nodig, zo domineert één energie.

Minimalisme of persoonlijkheid

Om terug te komen bij de tandartsenpraktijk, zo wordt er veelal met harde materialen en een strakke vormgeving voor de balie en kasten gewerkt. Ook worden voor een zichtbare steriliteit veel witte oppervlaktes gebruikt. Mooie foto’s niet waar? Ik houd van minimalisme. De vraag is alleen, of de praktijkruimtes dan te clean worden en er persoonlijkheid ontbreekt.

Zachte materialen en vormen (Yin), dit begint al bij afgeronde hoeken van het meubilair, kom ik eerder bij de mindfulness therapeut tegen. 

Onpersoonlijk of sfeervol

Mocht je als eigenaar en behandelaar veel werken met Yang energieën, bereik je meestal een onpersoonlijk ingerichte, steriele en afstandelijke sfeer, zoals geschetst voor de tandartsenpraktijk. Dit kan je smaak zijn, of ook onbedoeld gebeuren. Komt dit wel je patiënten ten goede?

 

Hier raad ik aan, Yin toe te voegen aan het geheel, voor een persoonlijke en een zachtere sfeer. De juiste akoestiek en vriendelijk kleurgebruik kan al veel betekenen. Voeg dan nog echte planten toe met ronde bladeren, inclusief een paar orchideeën, en je hebt een begin gemaakt.

Hoe ervaar jij je werkruimte?

werkplek, werken vanuit Feng Shui, Yin & Yang, interieuradvies, wit, persoonlijkheid, minimalisme, zachte materialen, ingetogen sfeer, clean ingericht, rust in interieur, akoestiek, geluiddempend, sfeer creëren, behandeling

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram