Kleuren kiezen voor je praktijk. Maar hoe? 
  • Ilona Kröber

Kleuren kiezen voor je praktijk. Maar hoe? 

Tintje 

Een kleur op de muur is meer dan zomaar een tintje. Kleuren beïnvloeden de ruimte en daardoor de mens die er verblijft. Dit inzicht is ontleend aan de kleurenpsychologie. 

 
Kleur wordt vaak ingezet voor commerciële doeleinden. Waarom dan niet ook op een holistische manier binnen de gezondheidszorg? 
 

Type patiënt? 

Voor de uiteenlopende toepassingen van onder andere de behandelkamers, assistentenruimte, de entree met wachtruimte, hanteer ik dikwijls verschillende kleurstellingen. Voor de juiste kleurkeuze neem ik de functie van de ruimte, het patiëntenprofiel, de plaatsing van het bureau en de lichtinval in overweging. In hoeverre de kleuren rustgevend of juist activerend mogen zijn, speelt een grote rol bij de verschillende typen patiënten. 

 
Voorbeeld 

Het struikelpunt bij de vernieuwing van deze huisartsenpraktijk was de keuze voor materiaal en kleur van de gehele vloer. Ik presenteerde hier een visueel uitgewerkt plan. Door praktisch inzicht is de vloer betaalbaar gebleven. 
 

Hier heb ik gekozen voor een aubergine-bruine vloer voor aarding. De vloerkleur straalt rust uit en geeft tegelijk een warme sfeer aan de gehele praktijk. De zacht mintkleurige muur complementeert met frisheid en werkt tegelijk helend. 

 
Meetbare verandering 

Zoals de opdrachtgever Annette Mangard als feedback gaf: 'De grootste meetbare verandering die ik sinds de realisatie vaststelde, is de toegenomen rust die zowel door de medewerkers als door de patiënten wordt ervaren.' 

 

Strak of persoonlijk?

Mocht je als eigenaar en behandelaar veel werken met strakke belijning van je meubilair zoals de balie, kastenwanden en tafels zo geeft dit uiteraard een professionele en moderne uitstraling. In combinatie met wit of koude kleurcombinaties op muren én groot meubilair kan dit tot een onpersoonlijk ingerichte, steriele, afstandelijke sfeer leiden. Zoals geschetst voor de tandartsenpraktijk blog (link).

Tip

Wil je aan een afstandelijke uitstraling verandering in brengen zo raad ik aan persoonlijkheid in de vorm van zachte materialen, accessoires en zachte tinten op oppervlaktes toe te voegen. Pols ook regelmatig of de uitstraling en kleurkeuzes je patiënten en medewerkers ten goede zal komen. Zo maak je al een goed begin.


En nu? 

Je bent nieuwsgierig hoe kleur jouw praktijkruimte kan transformeren? Bel me voor een gratis kennismakingsgesprek. Daarbij verkennen we samen de mogelijkheden.

kleureffecten, sfeervol, helend

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram