Kleurblunders voorkomen? Help. 

Kleurblunders voorkomen? Help. 

Wat doe je als je zo graag kleuren in je inrichting wilt toepassen, maar bang bent dat het fataal mis zal gaan? Als je eerlijk bent, doe je niets of héél weinig. Je gaat kleurgebruik in ruimtes grotendeels uit de weg, en dat resulteert in witte muren,

de veilig grijze bank, met hier en daar een paar kussens en accessoires in een kleur die je stiekem al lang van plan was te vervangen. 

 

Je hebt al iets met kleur geprobeerd, maar…    

Ik kom regelmatig bij klanten die best begrijpen dat alleen witte muren niet de oplossing zijn, op den duur saai ogen en hierdoor vooral een geheel aan de ruimte ontbreekt.  

 

Kleur op muren is juist erg goed geschikt om van ‘los’ meubilair één geheel te scheppen.  

 

Ook bied kleurgebruik ‘body’ aan een ruimte, waardoor dieptewerking ontstaat en de ruimte niet flets oogt. Dit is goed voor de oriëntatie in de ruimte en laat de ruimte levendig ogen. 

En ja, om dan direct een hele muur in een felle of donkere kleur te schilderen gaat je vaak een brug te ver. 

Daar is een oplossing voor.  

De lange gekleurde muur kun je breken door een hoge kast te plaatsen die al een deel van de muur bedekt. 

Een andere optie is een deel van de muur te behangen met een patroon, of door er net als in deze twee voorbeelden een rond behang beeld op te hangen. Dan is de muur ook gebroken en niet alleen maar KLEUR. 

 

Hetzelfde kun je bewerkstelligen met een schilderij of een reeks schilderijen op de muur. Hiervoor raad ik toch al aan om de schilderijen niet alleen op een witte muur te hangen, maar juist met een kleur op de achtergrond. 

 

Waarom vraag je je af?  

De schilderijen maken dan als vanzelfsprekend deel uit van de muur en de ruimte. Dan is het schilderij als vanzelf geïntegreerd in de ruimte,in plaats van een los element te zijn van de ruimte. 

 

Onze voorkeuren voor kleuren van ruimtes gaan ook veranderen met de jaren. Waarom dit is? 

Wij veranderen niet alleen van smaak, maar onze persoonlijkheid veranderd op mentaal, emotioneel en spiritueel gebied; wij groeien. Hierdoor willen de kleuren in de ruimtes mee veranderen. 

 

Je wilt kleurfouten liever voorkomen. 

Er zijn apps van verfaanbieders die een kleur nabootsen. Deze apps zijn goed geschikt voor algemene indrukken. 

Tip: Zet een bepaalde kleur op een vel A4-papier en hang het op voordat je de hele muur gaat schilderen. Bij het gebruik van verf: De kleur droogt meestal iets donkerder op bij lichte kleuren. En bij donkere kleuren droogt de kleur iets lichter op. Loop verschillende keren per dag (stand van de zon) langs om het proefstukje te bekijken. Door deze visuele manier kun je een goede beslissing nemen. Dan komt het moment in zicht waar je ziet dat de gekozen kleur geschikt is voor deze muur en past bij je bankstel. 

Alvast veel plezier bij het puzzelen en aan de slag gaan.

Heb je toch nog vragen, laat het me weten. 

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram