Het zen principe: rustpunt voor het oog

Het zen principe: rustpunt voor het oog

Het focuspunt voor de ruimte

Heb je veel kleine meubels, objecten en accessoires in de ruimte? Of denk je soms dat een ruimte te snel een rommeltje wordt? Dit kan vooral komen, omdat er geen focuspunt is in de ruimte.
Als er wel een goed focuspunt is, een punt waar het oog automatisch naartoe wordt getrokken, kan de rest wat rommeliger zijn, maar valt dan niet als zodanig op.

Wat kan dan een focuspunt in de ruimte zijn?

  • Het kan het centrum van een ruimte zijn, of waar je aandacht in een ruimte naartoe wordt getrokken.
    Een groot object maakt dit centrum / het aandachtspunt duidelijk. Bijv. de tafel in de eetkamer, of de grote hoekbank in de woonkamer. Het kan ook een grote plant zijn.

    Bij het inrichten van een ruimte is het goed van tevoren te bepalen waar het focuspunt komt te liggen.

    En ook welk object het focuspunt gaat worden. Dit wordt door de indeling van de ruimte bepaald, de grootte van het object of een bijv. afwijkende kleur. Soms ligt het al min of meer vast en is vanzelfsprekend, zoals bijv. een deur aan het eind van de gang, of de open haard.

    Iets minder prettig kan het platte TV-beeldscherm overkomen, welk vaak genoeg het middelpunt van de woonkamer vormt.
    Prettiger en handiger lijkt mij te bepalen waar de zithoek komt en hoe je het beste je gasten kunt verwelkomen. Voor een grote bank is het juist fijn, deze uit de looproute te nemen en zo voor een optimaal effect van rust te zorgen. Daarvoor is het fijn, als de TV niet te veel aandacht vraagt en uit het midden van de muur wordt opgehangen.

    Als je duidelijk hebt waar het grote object/ meubelstuk komt te staan, weet je ook hoeveel ruimte nog beschikbaar is voor de wat kleinere objecten. Dit is toch handig?

    Als deze vanzelfsprekendheid niet automatisch is gegeven, kan het gezellig zijn. Maar vaker kan jij je juist niet thuis voelen en niet tot rust komen, als teveel dingen je aandacht vragen.
    Wat ik wel eens tegen kom is een gezellige ruimte. Alleen omdat in deze ruimte een focuspunt ontbreekt, komt deze ietwat rommelig over. Er zijn bijvoorbeeld alleen stoelen/fauteuils in de woonkamer met kleine bijzettafeltjes en overal gelijkgrote planten. Dan is er geen focuspunt in de ruimte en wordt het voor het oog wat moeilijk kiezen.

    Een goed schilderij is ook zo opgebouwd. Daar wordt ook met een focuspunt gewerkt. Ga eens even daar naartoe lopen, als je een goede hebt. Soms is het een groot object, of ook een hele andere kleur, die je aandacht vraagt.

    Een mooi voorbeeld is juist alles in je interieur in natuurlijke tinten te hebben en één meubelstuk heeft juist een diepere kleur. Dan trekt juist dit meubelstuk alle aandacht. Hierbij is uiteraard niet noodzakelijk, dat het meubelstuk dan het grootste is. Alleen al door bv. een opvallende kleur, kan het al je aandacht vragen. Zie ook het voorbeeld van het schilderij van Julius Bissier (één van mijn favoriete schilders). Het object kan een dressoir zijn, dat je overschilderd of een stoel die je met een opvallende hoes voorziet.

    Het focuspunt kan ook worden geassocieerd met een groot gebaar. Klein, klein in dingen brengt veel minder te weeg dan een groot gebaar, met één bank, i.p.v. veel zitjes. Het is duidelijk en daardoor eenvoudig te ontcijferen.

    Dit is natuurlijk mijn zienswijze, zoals ik het al vaak heb beleefd. Als je daar anders over denkt, dit misschien ook zo ziet en iets wilt toevoegen of vragen, ben je bij deze van harte uitgenodigd een reactie te plaatsen.

    Veel verschuif-plezier,

    Ilona

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram