Het struikelblok: verlichting op kleur
  • Ilona Kröber
  • Blog

Het struikelblok: verlichting op kleur

Van mijn klanten verneem ik vaker, dat ze moeite hebben met het inrichten van kleur. Het komt nooit overeen met wat zij in gedachten hadden of wat ze in de winkel hebben gezien. Kleuren zien er steeds anders uit. Mijn klanten vinden dit frustrerend.

Hoe komt dit eigenlijk?

Licht - zowel daglicht als kunstlicht - heeft een grote invloed op hoe kleuren in ruimtes worden waargenomen. Voor het gemak beperk ik me hier op grote oppervlakken, zoals de muren.

Er zijn verschillende factoren die hierop van invloed zijn:

  • Daglicht
  • Kunstlicht
  • De hoeveelheid licht
  • De uitstraling van het licht (warm en koud)

Daglicht

Hoe een kleur overkomt in een ruimte is afhankelijk van de hoeveelheid licht. Woon je op de begane grond, is er minder daglicht aanwezig en dringt er minder licht de ruimte binnen. Hierdoor ogen de kleuren donkerder. Ook wordt er minder daglicht via de muren gereflecteerd, omdat er simpelweg minder daglicht is.

Hoe meer daglicht een ruimte binnenstroomt, hoe lichter een ruimte van nature is. De kleuren op de muren worden intenser en tegelijkertijd lichter. 

Seizoenen 

Ook het seizoen speelt een grote rol in Nederland. In de zomer is het daglicht vaak helder en ruim voldoende in binnenruimtes. In de herfst en winter is er meer grauw weer, waardoor er minder licht binnenstroomt. Én oogt het licht ook grijzer. Dit heeft een grote invloed op de aanwezige hoeveelheid grijs in de kleuren. Deze grijswaarde wordt dan zichtbaarder en kan een ruimte somberder laten lijken. Ja, zelfs een beige tint die in de zomer lekker warm oogt, kan in de herfst alleen maar lichtgrijs en koel lijken.   

Kunstlicht

Niet alleen de hoeveelheid kunstlicht bepaald, hoe je de kleuren in de ruimte beleefd, maar ook de gekozen lichtbron speelt hierbij een rol. LED-verlichting kan tegenwoordig warm ogen. Lichtbronnen met een kleurtemperatuur tussen 1800-2700 Kelvin kunnen als warm licht worden beschouwd. Dit betekend dat kleuren warmer ogen, ten opzichte van kouder of blauwer licht. Daarom is het zo nuttig om de gekozen kleuren niet alleen in de winkel te bekijken, omdat dit vertekende omstandigheden zijn. Juist thuis onder de juiste condities van daglicht en kunstlicht, kun je kleur op je in laten werken en beter beoordelen.

Thuis realiseren

Als je je muren wilt verven, begin dan met een kleurenwaaier thuis. Kies een aantal kleuren uit en koop proefpotjes van deze kleuren. Schilder deze op grote vellen papier en hang ze één voor één thuis op, om te zien welke kleur het beste past bij de muur en daarmee de ruimte goed tot zijn recht laat komen. Op deze manier kun je ook zien hoe andere kleuren in dezelfde ruimte reageren op de nieuwe kleur. Houd er rekening mee dat kleuren elkaar beïnvloeden.

Experimenteren

Zie het kiezen van kleur als een spel en ga experimenteren. Het hoeft niet meteen perfect te zijn. Door proefpotjes verf op grote vellen papier te schilderen, kun je beter beslissen welke kleur het beste past bij jou en de ruimte. Neem de tijd om verschillende combinaties en tinten te verkennen.

Heel veel plezier!

Je wilt liever meteen af van je twijfels? Bel me dan.

kleureffecten, kleuradvies, kleur, warmte, inspiratie, sfeer creëren, verlichting

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram