Het fundament van je interieur

vloeren-interieur-exterieur-SetInMotion.jpeg

De vloer legt het fundament voor de uitstraling van je interieur. De vloer is de verbinding tussen de muren en je inrichting.

Met de vloer staat en valt de hele inrichting en het zich thuis kunnen voelen. Dat wil zeggen of je kunt zijn wie je bent in je eigen interieur, of dat de ruimte lichtjes afstandelijk aanvoelt. 

Heb je het zelf ervaren? 

Je hebt een nieuwe vloer gekozen en na afronding van het leggen passte deze niet bij je interieur. Je kon maar niet wennen aan de nieuwe veranderde uitstraling.

Enorme impact

De vloer is niet makkelijk zomaar te veranderen of te vervangen, zoals een kleur op de muur. De kosten voor een vloer, het laten leggen en de afwerking spelen een grote rol bij de beslissing welke vloer te kiezen. Vanwege de enorme impact is het zo belangrijk goed over de vloer na te denken, voordat je tot aanschaf over gaat.

Uitstraling

Naast lichtinval, de afmetingen van de ruimte, is de juiste vloer bepalend voor de vormgeving en sfeer van het interieur. Elk materiaal heeft zijn eigen uitstraling.
Uit de variatiemogelijkheden van kleur en materiaal, zacht of hard bepaal je de combinatie voor je vloer. 

Klimaat

In de zomer was ik in Barcelona heel veel rond gelopen. Vandaar dat je in mijn gekozen foto’s, mooi, he? alleen harde vloeren vind voor in- en exterieur, die je in zuidelijke landen geregeld toegepast ziet. Vanwege het warme klimaat zijn koude (zoals steen, tegels en marmer) vloeren in Spanje van onschatbare waarde. In een milder klimaat zijn warme vloeren (vloerbedekking), of vloeren die warm kunnen aanvoelen (hout) een goede keuze.

Trends?

Een grote trend waren hier in Nederland de gietvloeren. Eiken houten vloeren doen het ook erg goed. De lichtinval, de temperaturen en de akoestiek spelen een cruciale rol in het kiezen van materialen en kleuren. Gezien het verschil aan klimaat en daglicht betekend dit, dat gevonden materialen en sferen alleen weloverwogen overgenomen kunnen worden in ons land.

De juiste vragen

In deze blog is het lastig algemene uitspraken te doen, die je kunnen helpen een beslissing te nemen. Ik kan je wel helpen de juiste vragen te stellen, om een antwoord te vinden:

 • Welke uitstraling is voor jou belangrijk? Een warme uitstraling of juist een koude, ingetogen uitstraling?
 • Spelen trends een rol? 
 • Hoe zal de vloer het liefst aanvoelen aan je voeten? Zal de vloer liever warm of liever koud aanvoelen met de wisselende seizoenen? 
 • Hoe zit het met schoonmaken en houden? 
 • Hoe krasbestendig zal je vloer zijn?
 • Wil je een onderhoudsvrije vloer?
 • Zal je vloer uit natuurlijke materialen bestaan?
 • Heb je een grote ruimte, waar de akoestiek een rol speelt?
 • Loop je in huis op straatschoenen, of op slofjes?
 • Wil je een glansende of een matte afwerking? Dit heeft ook te maken met de lichtinval en de hoeveelheid licht, die de ruimte binnenstroomt gedurende de dag.
 • In hoeverre spelen duurzaamheid en prijs een rol?
 • Welke antwoorden hebben uiteindelijk prioriteit?

Gegronde beslissing nemen

Dit soort vragen stel ik mijn klanten en cursisten, zodat zij een gegronde beslissing kunnen nemen. Woon je verder weg, zodat ik niet op locatie kan adviseren, kan een Zoom sessie mogelijk uitkomst bieden. 

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost