Ruimtelijke behoeften: van drempels tot potentieel

Vandaag was ik bij Claire Meijers. De acupunctuurpraktijk is goed bereikbaar en ligt midden in de Alkmaarse binnenstad. 

De drempel

Ik ben helaas aan de late kant,

het huren van een deelauto behoort duidelijk nog niet tot mijn routine. Bij aankomst houdt Claire de deur voor me open zodat ik naar binnen kan stappen. Daar is dan ook meteen letterlijk mijn eerste struikelpunt. Ik val bijna naar binnen, omdat ik de minidrempel niet heb gezien. Tja, die paar minuten zijn niet in te halen, ook niet door haastig naar binnen te willen lopen.

Warm welkom

Dit doet echter niets af aan het hartelijke welkom van Claire. 

Bij deze zitten we midden in het onderwerp, de reden van mijn bezoek; ik kom de praktijk onder de loep nemen, waarvan Claire huurder en mede-gebruiker is. Claire wil graag samen met mij nadenken welke mogelijkheden de praktijk bied, om haar zo mogelijk suggesties te geven voor de ruimtes. Claire heeft de praktijk niet zelf ingericht, maar wil dit in de toekomst wellicht wel doen, zodat deze bij haar kunnen passen. En ik ga een interview afnemen over de ruimtelijke behoeften. 

Indeling van de begane grond

Tijdens de rondleiding wijst Claire meteen op enkele ruimtelijke knelpunten. Ze geeft aan dat, hoewel de praktijk over het algemeen een fijne plek is, ze slechts gedeeltelijk tevreden is met de indeling en inrichting van de begane grond. Ze wil een extra behandelruimte creëren op de begane grond en dat lijkt nu niet mogelijk.  

Veel potentieel

Ook al heb ik zonder plattegrond niet meteen alle antwoorden, mijn hersenen draaien al op volle toeren. Dit is een goed teken, omdat de praktijk veel potentieel heeft en ik van ruimtelijke puzzels houd. 

Een aangename omgeving

Op energetisch niveau is de praktijk nu al een hele fijne plek. Dit is een bijzonder goed uitgangspunt. Praktische ingrepen zijn over het algemeen goed realiseerbaar. Hierbij is wel van belang dat de ruimtes ook energetisch aangenaam blijven aanvoelen. 

Passende uitstraling:

  • Het daglicht in de wachtkamer is erg prettig, evenals het uitzicht op de groene binnentuin, wat voor een warme uitstraling zorgt.
  • Er is een ruime behandelkamer met veel daglicht.
  • Claire’s aanwezigheid/(Präsenz) heb ik als bijzonder prettig ervaren. Dit kom ik niet vaak tegen. Zij straalt een en al rust uit, heeft een hele open blik en blijft je aankijken om te doorgronden/te peilen of ze je goed begrijpt. Dit heb ik als zeer aangenaam ervaren. Het draait om de oprechte wens de ander echt te willen begrijpen.

Potentieel in uitstraling:

  • Bij binnenkomst zag ik het hoogteverschil van ongeveer 3 cm niet op het antracietkleurige tapijt.
  • De behandelkamer is vrij strak ingericht en oogt wat clean in het wit en blauw.
  • De open boekenkast kan voor patiënten bij veel boeken en ordners te veel afleiding geven.

Uitgelicht:

De praktijk heeft een professionele uitstraling. Dit staat buiten kijf.

Wel kan deze enigszins kil en afstandelijk overkomen door het gebruik van de hoofdkleuren wit en blauw, in combinatie met de antraciete vloerbedekking van de entree. 

Pas na mijn bezoek besefte ik hoe bij mij de verwarring was ontstaan. De uitstraling van Claire, haar persoonlijkheid & diensten en de uitstraling van de praktijk sluiten niet volledig op elkaar aan. De praktijk voelt nu aan als en doet denken aan een ‘huisartsenpraktijk’. 

Dat was voor mij een hele eye-opener. Dit is wat ik voelde. Het laat zien hoeveel invloed vormen, kleuren en materiaalgebruik op ruimtes kunnen hebben. En hier kan ik mee aan de slag bij een volgende stap.

 

Wil je ook regelmatig mijn blogs lezen, meld je aan voor mijn nieuwsbrief! JA! 2x per maand (op de homepage naar beneden scrollen)

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost