Gevangen in het verleden?
  • Ilona Kröber

Gevangen in het verleden?

In Feng Shui staat de kelder voor het verleden. Een rommelige en vooral volle kelder staat gelijk aan het leven in het verleden.

Schijnzekerheid

Ons brein houd van logica. Alleen dat ons onderbewuste helaas niet zo werkt. Velen, waar ook ik me niet aan kan onttrekken,

houden van spullen vergaren en er het liefst aan vasthouden.

Het bied schijnbaar houvast, ook al zien wij dat niet zo. De minste spulletjes worden regelmatig gebruikt. Ook hier is de 80-20 regel van toepassing. ‘Regelmatig’ tenminste nog eens per jaar gebruiken we onze kampeerspullen, skiuitrusting en kerstdecoratie.

Clutter

Clutter en overtollige bezittingen symboliseren stagnerende energie, net als spinnenwebben in je leefomgeving.

Boeken vergaren

Een vriend van mij, zijn ouders waren afkomstig uit Silezië, waren door migratie goed geïntegreerd in Duitsland. Juist die vriend van mij heeft er een hand van, om boeken te vergaren voor onderzoek en data vergelijkingen. De hele kelderruimte staat er vol van en heeft ook de woonkamer bereikt. Hij is wetenschapper op leeftijd. 

Dilemma

Vasthouden aan spullen is vasthouden aan het verleden, om schijnbaar zekerheid te bieden voor de toekomst. Het stelt ook jou voor een dilemma?

Houvast

Spullen, hier de boeken van de vriend van mij zijn een houvast; een anker in onzekere tijden. Door migratie heb je nog meer de behoefte aan zekerheid. Ook symboliseren deze boeken mooie herinneringen. Hij is er gehecht aan.

Kelder = verleden

Een kelder staat in Feng Shui voor het verleden. Staat de kelder vol met spullen - zoals te zien in de foto uitsneden - betekend dit dat er letterlijk en figuurlijk heel weinig ruimte over blijft voor iets nieuws in zijn/ons leven.

Gezondheid

Zoals ik in een andere blog noemde werkt in Feng Shui de plattegrond als spiegel van de ziel. 

De vriend van mij is erg ziek en kan moeizaam adem halen. Met pijn in mijn hart heb ik dit tijdens mijn bezoek beseft. Er ligt als het ware balast op zijn longen en zijn ziel. De balast is in zijn kelder juist plafondhoog zichtbaar en reel.

Koppig en lief

Toen ik op een subtiele manier de verbinding ter sprake bracht werd zich de vriend van mij bewust van de impact van zijn doen en laten. Omdat hij zoveel waarde hecht aan zijn boeken had hij er op dat moment geen oplossing voor. In plaats daarvan stak hij een hand uit naar zijn partner voor mentale steun. Koppig en zo ontroerend om te zien. Met z’n drieën hebben we van harte gelachen.

Begin

Lachen en zich kwetsbaar tonen is een wonderbaarlijk mooi begin voor verandering. Als je aan de slag wilt met opruimen weet je niet goed waar te beginnen. Ben je op de helft, zo ervaar je aan je eigen lijf hoe veel luchtiger je je voelt. Bij het eindresultaat ben je helemaal opgelucht.

Hoe het werkt

Tijdens het opruimen en uitmesten komt de stagnerende energie los, zo ook de gedachten, inclusief de bijhorende emoties.

Vandaar dat we het graag opschuiven en uitstellen om te doen. Volgens mij is Feng Shui emotioneel energiewerk; een soort therapie die via ruimtes werkt. Ik zou zeggen dat dit juist mooi is meegenomen. Als we aan ons huis werken, we dan gelijktijdig aan ons zelf werken. Geweldig, toch?

Conclusie

Het resultaat mag er altijd zijn. Dit is wat ik vaak als feedback krijg van klanten en cursisten. Zij krijgen door mij eindelijk de moed aan de slag te gaan en door te pakken. Het resultaat is een weldaad. Zij hebben niet alleen opgeruimd, zij voelen zich stukken lichter en luchtiger dan voorheen. Én is er ook een mooi visueel weldaad voor de ogen.

Nieuwe ruimte in je leven

Ik weet het, uitmesten is een grote stap, maar de uitkomsten spreken voor zich.

Én als je ruimte hebt gecreëerd in je huis, heb je ook ruimte gecreëerd voor iets nieuws in je leven. 

Focus op de nieuwe ‘ruimte’en het werk gaat zich licht aanvoelen.

Zodoende kun je lichtvoetig je toekomst tegemoet treden. Dit is alvast een mooie afsluiting van het jaar, om 2024 open te staan voor nieuwe dingen, die je hartstochtelijk wenst in vervulling te zien gaan. 

Eerste stap zetten

Wil je hulp bij deze stappen, neem dan contact op met me, om gezamenlijk met anderen eraan te werken. 

overzicht vanuit Feng Shui, opbergen, focuspunt, helend

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost