Gebruik je al brug-kleuren?

In januari heb ik kleuradvies gegeven voor een immense woonkamer. De kleuren waren een notenhouten vloer met rondom witte muren, een wit dressoir, een zwarte TV en meubilair in het grijs, geel en blauw. Ook is veel verchroomt staal gebruikt voor het meubilair en stoelen. Juist de blauwe en gele fauteuils en de grijze bank wou de familie graag houden. Het zijn immers designer stukken, waar ze aan gehecht zijn. 

Hierbij is te weten dat de kleuren geel en blauw bij de primaire kleuren horen (zoals rood).

De kleuren staan als combinatie ver af van elkaar. Je kunt deze kleuren eerder beschouwen als contrastkleuren.

Om de kleuren te combineren in een ruimte is het goed een ‘brugkleur’ te gebruiken. Grijs is over het algemeen een goede ‘brugkleur’, om kleuren te verbinden. De bank heeft al een goede brugkleur. Grijs gebruikt op muren, kan helaas nogal koud overkomen. En in Nederland gebruikt kan een grijze kleur de ruimte somber laten overkomen. 

In het geval van de immense woonkamer, gaf de vrouw des huizes haar wensen in steekwoorden aan: openheid, ruimtelijkheid, warmte en vriendelijkheid. En nee, geel op de muur was uit den boze ; )

Zo heb ik voor een lichtblauwe kleur gekozen, die warmer is dan een standaard lichtblauw. Omdat een van de fauteuils okergeel is, heb ik gekozen voor een blauw met een licht groene waas. Dit is de brugkleur geworden voor de woonkamer en de lange muur, waar veel licht op valt. Zo blijft de openheid behouden, blijft de ruimte licht en wordt toch warmer. Zoals je al kunt zien, kleurgebruik is maatwerk en voor iedere ruimte apart te bepalen.

Zit je ook met dit dilemma om bij elkaar passende kleuren te vinden? Denk je, dat ik hierin iets voor jou kan betekenen? Mail me dan even met een korte uitleg van je situatie! 

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost