Geborgen thuis 2.0
  • Ilona Kröber

Geborgen thuis 2.0

In mijn afgelopen blog sprak ik over thuis geborgenheid creëren. Je wilt natuurlijk, dat je huis aanvoelt als een thuis, ruimtes die een verlengstuk zijn van je persoonlijkheid, waar je graag vertoefd. 

Ik hoor je luidkeels jaa, jaa roepen?

In deze blog ga ik verduidelijken welke invloed kleur en materialen uitoefenen.

De zithoek

Voor een geborgen en veilig gevoel werkt het prettig een gesloten muur achter de bank te hebben.

Kleur

Dit geborgen gevoel kun je nog eens ondersteunen, als je de muur achter je bank een kleur gaat geven.

Een witte muur ondersteunt alleen het oergevoel, dat er geen vijanden achter je rug vandaan kunnen komen. Een kleur op de muur geeft daarentegen ook emotionele steun en rust.

Kleur versus wit

Ook draagt kleur bij aan de knusheid van de ruimte. Zoals je waarschijnlijk zelf kunt ervaren, lijkt een witte woonkamer iets ruimer. Maar heb je aan een witte ruimte, zoals ik het noem, geen houvast. Je wilt een ruimte die knusheid uitstraalt en de sfeer persoonlijker maakt. Juist kleur voegt dieptewerking toe aan de ruimte, maakt deze hierdoor knusser én zorgt voor geborgenheid.

Geschikte kleuren

Over het algemeen zijn de kleuren waar je je goed bij voelt geschikt. In het foto voorbeeld van deze blog, is het een zacht paarse muur. Voor een geborgen gevoel werken warme kleuren beter, waar kleine hoeveelheden rood in zijn verwerkt. Koude kleuren, waar iets aan geel in is verwerkt, werken ook: turkoois; olijfgroen; petrol, zoals de foto van mijn vorige blog. De stelregel is hoe groter de ruimte, hoe dieper/donkerder de kleur kan zijn. Gedempte kleuren werken het beste. Deze vergrijsde kleuren vragen minder aandacht en stralen rust uit, zoals in mijn voorbeeld.

Harde materialen

Je kent het wel, als je een ruimte binnentreed en er teveel galm is, krijg je de indruk op het station te staan. Een ruimte die niet is aangekleed en alleen bestaat uit harde materialen, weerkaatst veel geluid. 

Zachte materialen

Voor een geborgen en knus gevoel, kun je het beste zachte materialen toevoegen, zoals gordijnen, een vloerkleed, een gestoffeerde bank, kussens, een schapenvacht. Hierdoor wordt de ruimte qua gevoel én geluid zachter. Vooral als je gevoelig bent voor teveel prikkels, zullen je oren er vaak last van hebben. Zachte materialen slokken het geluid op, waardoor je knusheid creëert.

kleureffecten, HSP, kleuradvies, interieuradvies, kleur, wit, hoogsensitief, sfeervol, persoonlijkheid, zachte materialen, knusheid, rust in interieur

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /setinmotion
  /ilona_setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost

Volg me op Instagram