De werkplek en Feng Shui 2

Hoe je met Feng Shui je ideale werkplek creëert

Aparte ruimte voor je werkplek?

Werk je vanuit huis, is je concentratie tijdens het werk beter en kun je het werk beter loslaten, mits je werkplek redelijk gescheiden is van de privé activiteiten. 

Werk je op kantoor, dan zijn bovenstaande punten, (zie ook mijn blog (Thuis)-werkplek 1) voldoende om in ogenschouw te nemen.

Werken is Yang energie, ontspannen en slapen is Yin energie. 

Daarom is het beter deze functies visueel te scheiden. Mocht je werkplek gesitueerd zijn in de slaapkamer: Het loslaten van je werk kan dan moeite kosten. Waarom? Mocht er een beeldscherm blijven staan op je bureau, kun je altijd de indruk hebben toch door te moeten werken. Deze opkomende gedachte schuif je dan steeds naar de achtergrond, wat je een hoop energie kost. Ook je slaap kan daardoor verstoord raken, of minder diep zijn. Juist de slaap is zo waardevol om je te regenereren van de dagelijkse drukte én alles van de dag te verwerken. 

De ideale werkplek

Voor je nachtrust en je concentratie is natuurlijk het beste, de werkplek elders te plaatsen. Het beste is een aparte ruimte, bijvoorbeeld de logeerkamer. Dit raad ik dan ook van harte aan om te doen.

De werkplek gesitueerd bij andere activiteiten

Ben je niet in de gelegenheid een aparte ruimte te creëren voor je werkplek? De oplossing kan zijn, met een scheidingswand te werken, met gordijnpanelen, met planten ter afscheiding, of een open kast helpt al.

Of !! je schuift je bureau gewoon tegen de muur, als je deze niet gebruikt. Heel praktisch: viltjes onder de tafelpoten doen wonderen.

Korte actieve pauzes

Ik zelf schuif thuis vaker met de eetkamertafel en de bank, om ruimte te maken voor uitbundig dansen op mijn houten vloer. En daar is aardig veel ruimte wel handig. Én deze pauze helpt mijn concentratie, mocht ik vanuit huis werken.

De kracht van de stoel

Net als een koning-/in wil je overzicht.

Hierbij hoort een goed werkende stoel, met een hoge rugleuning. Dit is des te belangrijker, mocht er achter je geen muur als ruggesteun zijn.

De invloed van verlichting

Ook goede verlichting speelt een cruciale rol voor je concentratie. Op kantoren en in de zorg is de verlichting meestal al goed. Mocht je vanuit huis werken, zo is het erg handig, om voldoende licht te hebben. Zo werk je niet vanuit de slaap-modus, maar ben je er met je volle aandacht aan het werk. Ja, zo simpel kan het zijn.

Wie weet vindt je deze oplossingen net niet aansluiten bij je specifieke omstandigheden.

Ik denk graag mee. Mail me, of bied een Feng Shui Zoom sessie van mij al uitkomst.

Nog eens de punten op een rij:

  • Een aparte ruimte is ideaal voor je concentratie.
  • Werken is Yang.
  • Ontspannen en slapen is Yin. Het is beter Yin en Yang visueel te scheiden.
  • Er zijn mogelijkheden voor de mix werkplek - privé activiteiten.
  • Korte actieve pauzes helpen de concentratie.
  • De stoel met hoge rugleuning geeft steun.
  • Goede verlichting is cruciaal voor de concentratie.

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost