Herstel begint al in de wachtkamer
De eerste indruk is ook hier van immense meerwaarde
De wachtkamer is de eerste indruk, die van de zorg gewonnen kan worden. Cliënten maken als houvast een inschatting van de te verwachten therapie. (Rogers, Edwards, Hudman & Perera, 2016)
Onbedoeld spiegelt de wachtkamer als fysieke ruimte de kwaliteit van je therapie. Als voor cliënten de eerste indruk van de wachtkamer negatief is, kan zich dit ook vertalen in een negatieve indruk van de kwaliteit van de zorg. Jij als therapeut levert dezelfde zorg, maar kan de therapiesessie als minder waard worden beschouwd.
Versterkend element
Je cliënt/patiënt komt de wachtkamer binnen en meld zich aan bij de balie, of gaat meteen zitten voor de afspraak.
In het algemeen arriveert je cliënt voor de afspraak en zijn er nog veel gedachtes vanuit de drukte van de dag in zijn/haar hoofd. Als je cliënt niet precies weet wat hem/haar te wachten staat, kan diegene nerveus of gestresst zijn. Hierbij is van betekenis, hoe de wachtruimte wordt ervaren, positief of negatief.
Als er ruimtelijk overzicht ontbreekt voor de cliënt, werkt dit stress verhogend.
De wachtkamer als verlengstuk van herstel
Als de kwaliteit van de wachtkamer en de therapieruimte positief is, staat de client ook eerder open voor de therapie, waarmee het helingsproces versneld kan worden.
Dit is toch fantastisch nieuws? Jij als therapeut kunt met deze extra aandacht het herstel versnellen en verdiepen.
Oplossing
In de wachtkamer is het fijn als er een serene kalmerende sfeer heerst, zodat je cliënten zich alvast kunnen voorbereiden op het gesprek / therapie met je.
De wachtkamer als oase van rust
Als je cliënt vanuit de drukte van de dag intrede neemt in een zee van rust, kan diegene enigszins kalmeren. De cliënt koppelt een positieve inschatting aan de te verwachten therapie, nog voordat je cliënt bij je in de therapieruimte plaats neemt. Dit helpt niet alleen het gesprek maar ook zijn herstel.
Factoren zoals prikkelbaarheid verminderen
Prikkelarm houd verband met focus op maar één onderwerp! En dit kan ook ruimtelijk: focus in een ruimte geeft visuele rust en daarmee ook mentale rust. Rustgevende ruimtes zijn prikkelarm, verlagen de bloeddruk, laten de gehaaste mens op adem komen en de gestresste cliënt tot zichzelf.
Factor netheid
De netheid van de ruimte is cruciaal voor een inschatting en wordt als rustgevend ervaren.
Een huiskamergevoel draagt als eerste stap uitstekend bij aan een oase van rust.
Conclusie
De inschatting die de cliënt maakt van je wachtkamer gaat je cliënt gelijkzetten aan de kwalificatie van jou als therapeut. (Nasar & Devlin, 2011)
De verschillende factoren, die een wachtkamer een oase van rust maken bevorderen het herstelproces van je cliënt op een significante manier. Jij kunt je wachtkamer het verlengstuk van herstel maken.