De invloed van kleuren

Het effect van kleuren op ons welbevinden wordt nog vaak onderschat. In bijvoorbeeld de kleurentherapie worden grote successen geboekt door het toepassen van specifieke kleuren bij patiënten. Of wat denk je van de doelbewuste toepassing van kleuren in de reclame? Zo te zien beïnvloeden kleuren onbewust onze humeur, emoties en prestaties.

Witte muren

Hier in Nederland worden daarentegen veelvuldig witte muren toegepast in ruimtes. 

Uit ervaring weet ik, dat kleur kiezen een groot struikelpunt is bij veel van mijn klanten. Het kan immers goed mis gaan met de gekozen kleuren. Met wit, beige of grijs zit je aan de veilige kant.

Herkenbaar? 

De impuls tot mijn blog gaaf Femma, een oud-cursiste. Dank je wel Femma! 

Witte muren komen ten eerste voort uit de aanname, dat wit ruimtes groter maakt. 

Ten tweede is de juiste kleuren kiezen niet je metier. Er zijn zoveel subtiele verschillen, die je doen duizelen. Ook komen de kleuren op een klein oppervlak anders over, dan op de uiteindelijk geschilderde muur. 

Baten 

Wij kunnen actief onze gemoedstoestand en prestaties beïnvloeden door de juiste kleuren te gebruiken in de werkruimtes en in ons huis.

Ja, ik begrijp, dat je met een wit-beige-grijs basis interieur ‘alle kanten op kunt’. Dit benoemen mijn klanten en cursisten dan ook regelmatig.

Andere invalshoek

Wat kunnen kleuren voor ons betekenen?

Een voorbeeld

Een klant van mij had me ingehuurd voor interieur- en kleuradvies. Vooral de woonkamer was nog niet zo, zoals zij graag wou. Ze had inmiddels een nieuwe bank besteld, waarbij de elementen-bank uit drie kleuren bestond. En hoe moest het dan met de kleuren op de muren in combinatie met het bestaande meubilair; de kleuren ervan en aangrenzende gang en keuken? De indeling van de woonkamer en het kleuradvies hebben we ter plekke overlegt, die ik op kantoor ging uitwerken.

De keuken

Het laatste toe te passen onderdeel was de kleur in de keuken. De ingebouwde keuken bestond uit net nieuwe fronten in het grijs. Ook de luxaflex van de balkondeuren waren grijs. De resterende muren had zij geprobeerd in te kleuren met wit en grijs, maar vond het zelf niet geslaagd.

Grijs en zacht roze

Grijs is een kleur, die techniek goed ondersteunt. Én grijs houd emoties op afstand; is koud; onbeweeglijk en zakelijk te noemen. Daarmee was de keuken een technische ruimte, die naast de houten tafel weinig sfeer uitstraalde. Juist hier heb ik een zacht roze aangedragen.            

Zacht roze hoort bij de subtiele kleuren; helpt het hart te openen; zacht te worden in jezelf en helpt zelfliefde te ontwikkelen. 

Subtiele warmte

Daarmee kon ik een brug slaan tussen een afstandelijke en een warme uitstraling. De klant wou wel graag zacht roze toepassen. Maar had ze haar twijfels, of de keuken hiervoor zo geschikt zou zijn. Inderdaad: zacht roze voor de keuken is nogal ongebruikelijk. Gelukkig kon ik haar overtuigen het te proberen. 

Juist de open en grote keuken in het midden van de woning kwam door het zacht roze heel goed tot zijn recht, met in het midden de houten keukentafel. Deze keukentafel werd, je raad het al: de leef-tafel.

Conclusie

Juist kleur draagt bij aan je welbevinden; je eigen persoonlijkheid en aan het zich thuis kunnen voelen in je huis.

Werkruimtes zijn door de toepassing van kleur inspirerender, wat een positieve invloed heeft op de algehele sfeer en dynamiek op de werkvloer.

Tip 

Je kunt zelf testen hoe je op kleuren reageert. Neem een gekleurde A4 staal en houd die voor je. Je lichaam komt met een reactie. In het geval van zacht roze was de reactie bij mij het openen van mijn hart.

En hoe zit het nou met wit?

Wit is een fantastische kleur om te gebruiken, als we een nieuw begin willen maken. Als je verhuist is wit een hele geschikte kleur. Je kunt eerst je meubilair op de juiste plekken neerzetten. Dan heb je tijd te ontdekken welke kleuren geschikt zijn voor de muren.

Dit is de positieve kant van wit. De negatieve kant is, dat na 3-6 maanden een interieur met witte muren ons doet belanden in een soort witte bubbel. Het gaat steeds moeizamer, om beslissingen te nemen.

Zijn de witte muren op kantoor, zo kunnen we ons niet permitteren geen beslissingen te nemen. Ook is een witte ruimte weinig inspirerend en lijken veel ruimtes op elkaar.

Ilona Kröber

Ilona Krober profiel1a

  06 42 162 786
   ilona [at] setinmotion [dot] eu
  /SetinmotionAmsterdam
  /setinmotion

Set In Motion

Verzorgde oases van rust verdiepen het helingsproces.

Wil je je werk- of leefomgeving holistisch stimuleren? Bel of mail mij.

Geregistreerd interieurarchitecte bij Architectenregister en BNO
Kleurspecialiste met 25 jaar ervaring
Feng Shui professional

Gevestigd in Amsterdam Oost