De 7 stappen naar rustgevende praktijkruimtes: Kleurgebruik
Wist je dat minimaal 28% groene omgeving nodig is voor positieve gezondheidseffecten op de lange termijn?
Je werkt in de stad en wilt voor je patiënten, medewerkers en jezelf een rustgevend groen uitzicht. In plaats daarvan zie
je vooral steen, beton en weinig daglicht. Verhuizen naar een groene omgeving is niet haalbaar, wel wil je graag een goed werkend alternatief.
In mijn eerdere blog heb ik besproken hoe rustgevendheid kan worden bevorderd door aspecten zoals akoestiek, bewegwijzering, tactiliteit, persoonlijke aanpassingen, en verlichting. Nu gaan we dieper in op vooral kleur- en materiaalgebruik.
De 7 stappen naar rustgevende praktijkruimtes:
1. Natuurlijke Materialen
Gebruik van natuurlijke materialen draagt sterk bij aan een rustgevende sfeer. Overweeg de volgende elementen:
- Schilderijlijsten van echt hout: Dit voegt een warme, natuurlijke uitstraling toe aan de muren.
- Houten tafel in de wachtkamer: Geeft een gevoel van stabiliteit en rust.
- Houten plankjes voor informatiemateriaal: Praktisch en esthetisch aantrekkelijk.
1a. Zachte materialen en vormen (Yin)
- Begin met afgeronde hoeken van meubels: Voor een zachtere uitstraling.
- Zitkussens op de wachtkamerbank: Voor extra comfort en een huiselijke sfeer.
- Gordijnen of gordijnstroken: Deze creëren een aangenamere sfeer dan platte rolgordijnen.
2. Toepassing van Groen
Groen is een kleur die van nature rustgevend werkt en kan op verschillende manieren worden gebruikt:
- Grote levende planten: Zorgen voor een verbinding met de natuur en verbeteren de luchtkwaliteit.
- Groen behang: Voor een subtiele, kalmerende achtergrond.
- Landschap op behang, schilderijdoek of poster: Creëert diepte en een gevoel van open ruimte.
- Abstract groen schilderij: Voor een moderne, maar rustgevende touch. Dit is een uitstekend alternatief bij kleine ruimtes.
3. Persoonlijke Accenten
Maak de ruimte persoonlijk en uitnodigend:
- Fotobehang of grote afbeeldingen van landschappen: Kies beelden waar je zelf een connectie mee hebt, zoals foto's van je favoriete wandelroutes of vakantiebestemmingen. Dit toont cliënten dat de therapeut meer is dan alleen een werkende persoon.
- Accessoires zoals souvenirs: Kleine souvenirs van je reizen kunnen een persoonlijke touch geven, die de kleurbeleving doen toenemen en verhalen oproepen. Zij zijn een weerspiegeling van jezelf als persoon. Dit helpt bij het opbouwen van een warme en vertrouwensvolle omgeving voor je cliënten.
4. Zachtere Sfeer Creëren
Introduceer een zachtere sfeer met Yin-elementen:
- Akoestiek en vriendelijk kleurgebruik: Deze combineren om een rustige en comfortabele omgeving te scheppen, zoals in akoestische panelen.
- Echte planten met ronde bladeren zoals bijvoorbeeld orchideeën: Dit draagt bij aan een zachtere, natuurlijke uitstraling.
- Warme kleuren (rood, oranje, geel, groen met geel): Deze kleuren als pasteltinten toegepast ondersteunen een zachte sfeer.
5. Kleurbeleving en Harmonie
Kleurbeleving is persoonlijk, maar bepaalde principes helpen bij het creëren van rust:
- Harmonische kleurcombinaties: Gebruik kleuren die naast elkaar liggen op de kleurencirkel, zoals een lichtgroene tint met mint (een lichte versie van turkoois), of lichtblauw met blauw-violet, om harmonie en gelijktijdig levendigheid in te brengen.
- Koude kleuren (turkoois, blauw, indigo, violet met blauw): Deze kleuren hebben een rustgevend effect en kunnen een ruimte groter doen lijken. Let wel, dat alleen koude kleuren een ruimte koud kunnen doen aanvoelen, mits weinig daglicht binnenstroomt.
6. Ruimtelijke werking
Zodat de ruimtes niet flets oftewel tweedimensionaal overkomen.
- Ruimtelijke werking van kleur: In kleine ruimtes werken lichte kleuren goed om de ruimte groter te laten lijken. Gebruik één felle kleur als accent. In grote ruimtes kunnen ook donkere kleuren worden gebruikt om een knusse, aardse sfeer te creëren.
7. Proporties
Overweeg de volgende aspecten voor een evenwichtige kleurtoepassing:
- Proporties en kwantiteiten van kleuren: Gebruik intense kleuren spaarzaam, bijvoorbeeld voor één muur of een groot object, en combineer deze met rustige achtergrondkleuren. Zet accenten met speciale kleuren om bepaalde elementen uit te lichten.
- Proportie en materiaal: De verhouding en het materiaal van de kleurtoepassing zijn ook van invloed. Kies bijvoorbeeld zachte materialen in combinatie met rustgevende kleuren.
Door deze stappen te volgen, kun je praktijkruimtes creëren die rustgevend en uitnodigend zijn, zowel voor je cliënten als voor je medewerkers.
Ik zelf woon en werk ook graag vanuit de stad. Een rustgevende omgeving te creëren vraagt soms om enig creativiteit. Er zijn altijd effectieve alternatieven voor een groene omgeving. Zit je ook met ruimtelijke uitdagingen?
Bel me voor integratie op maat.
kleureffecten, kleur, persoonlijk, praktijkruimte advies, genezing, rust, praktischefengshui